Altijd welkom

28 januari 2015

Het doet deugd, wanneer het “jonge volkje” ook op de redactie van Kerk & Leven denkt. En dit doet onze KSJ. Een sterke sociale pijler op onze wijk. Een van de generatoren van ons wijk- en parochieweefsel. Of is het alleen al niet kwantitatief indrukwekkend dat op een wijk van nog geen drieduizend mensen, er een jeugdbeweging reilt en zeilt van ongeveer 160 leden.
Om de ware hartslag en de kwaliteit van onze KSJ te ervaren, hoef je alleen maar op zaterdagnamiddag, eens naar de Koolkappersstraat te stappen, waar de KSJ haar eigen Heem heeft. Een drukte van jewelste. Een remue-ménage zoals de welbespraakte Franse journalisten zouden zeggen en schrijven. In elk geval, je treft ze daar aan: van zesjarigen tot en met de twintigers van de leiding, die -schrik niet - uit heel wat meer dan twintig begeleiders bestaat. Het gerenoveerde pleintje in de Koolkappersstraat is zowat het scharnierpunt geworden van een intens kind- en jeugdgebeuren. En… wij zijn er als Pius X-enaar (wat een woord!) fier en blij om. Vooral ook omdat KSJ zich niet isoleert, maar mee wil leven in het kloppend hart van wijk en parochie. Denk maar even aan hun gerenommeerde hespenfeesten, aan hun medewerking aan de Pius X-quiz, aan hun participatie aan bepaalde liturgische diensten, aan hun bereidheid mee te werken aan zo vele sociale en culturele activiteiten op onze wijk. Een voorbeeld van jeugdig engagem ent. Onze jeugd en haar maatschappelijke inzet wordt soms wel even met een schuine oogopslag bekeken. Fout is dit! Het engagement heeft met de tijd misschien wel een andere vorm gekregen: vrijer… creatiever… eigenzinniger… gedifferentieerder…, soms ook wat nonchalanter… toleranter, maar daarom niet minder intens. Kortom, eigentijdser. Misschien hebben daarom sommige “niet-jeugdigen” heimwee naar hun eigen jeugd en verwarren zij dit heimwee met een al te kritische kijk op dit jong geweld.

Een voorbeeld

Verwijzend naar de titel van dit artikel: “Altijd welkom” kregen wij van KSJ een schets van een van hun vele activiteiten. Merkwaardig origineel. Dit KSJ-dansje (je begrijpt wel, waarover het gaat, wanneer je dit artikel hebt doorgelezen ) deed ons bijna meehuppelen van plezier. Een redactie stelt het altijd op prijs, als zij gevoed wordt met actueel nieuws, dat zo spontaan wordt toegezonden. Dit keer dus een reportage, zo gevloeid uit een van de computers van onze KSJ. En… à propos, naar de andere wijk- en parochiale organisaties en activiteiten, als je wat te vertellen hebt of mee te delen of kwijt wil, laat niet na dit te weet te brengen aan de Sint-Pius X-redactie van Kerk & Leven. De redactie vraagt niets liever. Het leven in de kerk te brengen en een stukje kerkleven in het leven te brengen. Je hoeft daarom geen kerkganger- en/of pilarenbijter te zijn. Gewoon iemand die deel wil uitmaken van het Pius X-wijkweefsel. Dus mail maar gerust naar hugo.verhenne@telenet.be en plaats er gerust een foto bij, dat kleurt het geheel wat op.
Maar nu terug naar de KSJ. Een blik op de flashmob van +16 KSJ-Sint Pius X.

De flashmob

Deze reportage werd ons integraal toegezonden door een van de flashmobbers.
“De leden van KSJ Pius X zijn de laatste tijd druk bezig met van alles en nog wat. Overlaatst organiseerden ze een flashmob midden in K van Kortrijk. Wilt u meer weten over de organisatie en vooral waarom de KSJ dit doet, lees dan zeker dit artikel!
De +16, de oudste groep, van de KSJ Pius X moet gedurende het hele jaar 10 werken volbrengen. Als ze twee opdrachten tot een goed einde brengen, verdienen ze een beloning van hun leiding. Deze 10 werken zijn totaal verschillend. Zo hebben ze al alle zwembrevetten gezwommen, maar zo ook brengen ze elke activiteit een vieruurtje mee voor de hele groep. Eind december organiseerde de +16 een flashmob. Dit is eigenlijk een dansje waarbij er één persoon start en er steeds dansers bijkomen én dat op een drukbezochte plaats in Kortrijk. De groep zorgde ervoor dat er maar liefst 40 man aanwezig was. Door een koppel dat vrijwillig meedanste kwam de teller op 42 te staan. Opdracht volbracht! Na het dansen werden de 'flashmobbers' uitgenodigd in het Heem voor een hapje en een drankje. Een gezellige avond en ondertussen leerden we elkaar beter kennen op een aangename manier. Natuurlijk zijn de leden nog lang niet klaar. Er moeten nog zeven werken voltooid worden. De grootste opdracht van allemaal is: zelf een evenement in het Heem op poten zetten. Er is al veel voorbereid en het belooft de moeite te worden. Als de leden van de +16 zes opdrachten volbracht krijgen, mogen ze met hun groep op weekend.
Als u geïnteresseerd bent in het wel en wee van de KSJ, moet u zeker eens de facebookpagina van KSJ Pius X checken!”

Wij volgen jullie op de voet

De opdrachten lijken bijna op de klassieke werken van Hercules. Nog zeven te gaan! Een heilig getal is dit. Het zal dus wel lukken. Wij duimen in elk geval nog zeven maal met jullie mee of misschien nog beter, zoals wij het regelmatig religieus uitzingen: “Tot zeven maal zeventig maal”. En… als jullie aan jullie eindwerk zijn toegekomen: “een evenement in het Heem op poten zetten”, beloven wij jullie - althans als je ons blijft briefen - een knalreportage in Kerk & Leven. Tot dan en hartelijk dank voor zoveel scheppend engagement.