Kiekjes kieken

09-03-2011

Vanuit de redactie van Kerk en Leven doen wij ons uiterste best om de vele teksten over onze parochie en wijk, de nodige opfrissing te geven door ze te illustreren met interessante en leuke foto’s. Wij weten best dat in “onze kijkcultuur” het visuele van heel groot belang is. Mensen kijken graag naar mensen. Mensen herkennen graag mensen. Foto’s blijven uiteindelijk tijdloze herinneringen.
Maar je moet als redacteur telkens foto’s in handen krijgen. De fotografische onhandigheid (zeg maar de globale onhandigheid) van de redacteur is in zijn naaste omgeving en ver daarbuiten bekend en voorwerp van menig prettige en lachopwekkende grapjes. Maar ja, elk mens heeft zijn sterke en zwakke kanten. “Les défauts de ses qualités”.

Dus gaat de redacteur op zoek naar fotografen en hij vindt ze. Twee geëngageerde dames nemen nu heel regelmatig die foto-opdracht op zich. Koster Ann Toye en Ann Dhaene. Onze koster is voldoende bekend bij onze lezers. Maar uiteraard is zij, wegens haar kosterlijke verplichtingen niet altijd beschikbaar. De schrift zegt het immers ook heel duidelijk: “Niemand kan twee heren dienen” (klinken die heren niet wat anti-feministisch?).

Wel, als de ene Ann er niet is, is de andere er. Die andere is dus Ann Mertens (op de foto kiekensklaar). Toch even Ann Dhaene voorstellen. Het gezin Jos Mertens-Ann Dhaene is met zijn vijf kinderen woonachtig in de Vogelzanglaan. Ann is een geboren en getogen Kortrijkse, die samen met haar gezin, zich nestwarmelijk kwam vestigen in de Vogelzanglaan. Het gezin Mertens-Dhaene is helemaal niet onbekend op de wijk en de parochie. Zij behoren tot de harde kern van de Leffe(s)tappers, zijn aldusdanig ook altijd actief geëngageerd bij de grote wijk- en parochiegebeurtenissen. Echtgenoot Jos is een befaamd en deskundig tapper op de parochiale feestdag en op andere grote gelegenheden. Is een specialist op technisch vlak en verzorgt op de feesten en de parochiale quiz de geluidsinstallatie. Ann en Jos zijn ook spilfiguren in het feestcomitee van de Vogelzanglaan en Jos is een van de topmannen van de Pius Run op 7 mei en Ann is daarbij telkens ook fotografe. Zij was de fotografe rond de viering van 50 jaar Sint-Pius X en ook de foto’s over de vormelingenmis van zondag 20 februari zijn van haar fotolens. Jullie merken het, veel, veel engagement. En vergeten wij daarbij de kinderen niet. Allen waren of zijn actief in de KSJ-leiding. Merlijn en Lieze zijn nu nog altijd actief leider. De jongste spruit Melchior (zeg maar Melle) is K.S.J.-lid.

Jullie redacteur dacht dat het goed was, dat het ongeziene ook eens werd gezien. Immers als je achter de camera staat of achter het fototoestel blikt, kom je zelden “in de kiek”.
Ann en de hele familie, bedankt voor dit vele prachtige en gratuite werk en uiteraard bouwen wij onze fotografische toekomst van Kerk en Leven op jouw schouders graag verder uit. De filosoof G. Ménage (1613-1692) schreef ooit “Il n’y a pas de métier plus difficile que celui de bien remercier” (Geen taak is moeilijker dan goed te bedanken). Bij jullie is dat echt niet zo moeilijk. Jullie werk is immers voor Kerk en Leven, de parochie, de school en de wijk zo waardevol. Dus onbeschroomd bedankt.