Terug naar de beginpagina van Missa Solemnis

Een terugblik op het seizoen 2007-2008


11 mei 2008: Inge Van de Kerkhove, sopraan, Jan Christiaens, orgel en Mieke de Lauré, cello

Zij voerden barokmuziek uit van Joseph Bodin de Boismortier, Constantijn Huygens, Baldassare Galuppi, Benedetto Marcello en Johann Sebastian Bach.

Inge Van de Kerkhove studeerde zowel piano als zang aan het Koninklijk Muziekconservatorium van Gent. In 1999 behaalde ze er het diploma van Meester in Muziek met grote onderscheiding. In datzelfde jaar werd ze eerste laureaat van de “Rotarywedstrijd voor jon-ge vocalisten”. Ze zette haar studies verder onder begeleiding van Barbara Schlick. Bovendien volgde ze masterclasses in de Operastudio Vlaanderen. Ze debuteerde in een productie van Francesca Caccini’s “La liberazione di Ruggiero dall’isola d’Alcina” met het barokorkest Musica Antiqua Köln. Daaropvolgend soleerde ze met verschillende ensembles op talrijke internationale festivals. Ze vertolkte werk van Monteverdi met het Currende Consort in het Concertgebouw Amsterdam. Op het festival Musica Sacra (Maastricht) zong ze werk van Carissimi en tijdgenoten met het ensemble In Stil Moderno. Ze was ook te horen in de Fairy Queen met Nuova Prattica (o.l.v. Ryo Terakado). In Japan vertolkte ze Arion van Campra en Orphée van Clérambault, alsook werk van Bach. Met het orkest Israel Camerata Jerusalem vertolkte ze De Profundis van Delalande en vervolgens was ze te horen met het ensemble La Petite Bande in werken van Schütz, de Motetten van Bach, Der Tod Jesu van Graun en de Matthäuspassion van Bach. Inge van de Kerkhove werd in 2004 derde in de Internationaler Solistenwettbewerb für alte Musik in Brunnenthal te Oostenrijk.

Mieke de Lauré verwierf het diploma van Meester in Muziek, Optie instrumentzang: cello en Finaliteit kamermuziek met grote onderscheiding en het diploma aggregaat muziek aan de Hogeschool Antwerpen in 1999. In 2000 verwierf ze het diploma specialisatie cello solo instrument.
Ze won ondermeer de 29ste Nationale Muziekwedstrijd van het Gemeentekrediet (Pro Civitate) 1993; Kiwanis Muziekwedstrijd voor Strijkers 1994 en de 30ste Nationale Muziekwedstrijd van het Gemeentekrediet (Pro Civitate) 1994. In 2000 won ze de M. Verbruggen Prijs.


Jan Christiaens studeerde filosofie en musicologie aan de K. U. Leuven, en piano, kamermuziek en liedbegeleiding aan het Conservatorium van Gent. Daarnaast volgde hij tien jaar pivéles orgel. Hij behaalde in 2003 een doctoraat in de musicologie aan de K. U. Leuven.


De eerste concertmis van 2008 vond plaats op Palmzondag 16 maart. Het Kortrijks gemengd koor Altra Voce bracht de koralen uit de Johannespassie van J. S. Bach, enkele fragmenten uit Händels Messiah en het Magnificat van Charles Stanford.

 • Lees een impressie van deze Palmzondagviering
 • Bekijk meer foto's van Altra Voce tijdens de Palmzondagviering van vorig jaar
 • Bezoek de website van Altra Voce
   


Een overzicht van de concertmissen in 2007:

 • Op 11 februari bracht harpiste Isra Dewilde een gevarieerd programma met werk van Stan Golestan, Sylvia Woods, J. S. Bach, Marcel Tournier, Dieter Dewilde en Moritz Moszkowski.
   
 • Op 25 februari, de eerste zondag van de vasten, bracht het Kortrijks gregoriaans koor Laudate Dominum gezangen aangepast aan de veertigdagentijd.
   
 • Op 1 april werd de Palmzondagviering naar jaarlijkse gewoonte opgeluisterd door het koor Altra Voce met de koralen uit de Johannespassie van J. S. Bach.
   
 • Op 3 juni bracht het koor Dulcisona onder leiding van Marian Steyaert een gevarieerd programma met liederen uit de renaissance, ondermeer fragmenten uit de vijfstemmige mis van William Byrd, naast werken van hedendaagse componisten.