De werkgroep voor de "Missa Solemnis"-concertmissen werd opgericht in de loop van 2001 door een aantal muzikale vrienden en had als doel om enkele keren per jaar, buiten de grote kerkelijke feestdagen, een extra muzikale hoogmis aan te bieden. De eerste concertmis ging door op zondag 7 januari 2001. Na een reeks van meer dan 50 concertmissen in de periode 2001-2014 werd het initiatief beëindigd.  De concertmissen werden gekenmerkt door een grote variatie, zowel in de gebrachte muziekgenres als in de aard van de optredens, waarbij zowel solistische vocale en instrumentale uitvoerders als koren en orkesten aan bod kwamen.


De laatste Missa Solemnis vond plaats op 22 juni 2014. Te gast was Per Voce - Gemengd Koor Heule o.l.v. Bernard Demeyere. Op een enkel lied uit de renaissance na bracht Per Voce in deze concertmis een eigentijds repertoire. Als kyriale werd de Missa Harmonia Mundi van Lorenz Maierhofer uitgevoerd. Maierhofer is een Oostenrijkse muziekpedagoog, koordirigent en componist, die werken creëert in een brede waaier van stijlen. Een illustratie dat er ook vandaag nog kerkmuziek wordt gecomponeerd die van een hoog niveau en toch toegankelijk is.
Ook in het populaire repertoire is er materiaal te vinden dat in een liturgische context tot zijn recht komt, zoals het openingslied "You raise me up" (voor de liefhebbers: de componist van dit lied won als lid van de groep Secret Garden in 1995 het Eurovisiesongfestival met het liedje "Nocturne") of het slotlied "Hallelujah" van singer-songwriter Leonard Cohen.Op Palmzondag 13 april 2014 werd naar jaarlijkse gewoonte de palmzondagviering in de Sint-Elooiskerk opgeluisterd door het Kortrijks gemengd koor Altra Voce o.l.v. Sabine Haenebalcke, dat de koralen uit de Johannespassie van J. S. Bach uitvoerde als omkadering bij het voorlezen van het lijdensverhaal. Verder werd werk uitgevoerd van G. F. Händel, Franz Schubert, Karl Jenkins en Michel Vangheluwe.De Missa Solemnis op zondag 20 oktober 2013 had een feestelijk tintje, want het was de vijftigste in een reeks waarmee in 2001 werd gestart. Te gast was het kamerorkest Westhoek Consort uit Ieper o.l.v. Nico Logghe. De dirigent, die ook directeur is van de Ieperse Muziekacademie en nog een viertal andere orkesten onder zijn hoede heeft, richtte dit orkest op in 2001 (het is dus even oud als Missa Solemnis) om aan jonge muzikanten uit de Westhoek de kans te bieden orkestervaring op te doen.
Wie al even voor de aanvang van de eucharistie in de kerk was en zo het laatste repetitiemoment kon beluisteren, was meteen overtuigd dat het weer een hoogstaande concertmis zou worden. De feestelijke intrede met het Allegro vivo uit een Concerto Grosso van Händel, bevestigde deze indruk. De uitstekende akoestiek van onze Sint-Elooiskerk droeg de harmonieuze vioolklanken de kerk rond. Het repertoire van het Westhoek Consort bestond uit zowel zeer bekende stukken, zoals het Allegro uit "Eine kleine Nachtmusik" van Mozart, als werk van minder bekende hedendaagse componisten, zoals Richard Meyer, die zijn "Geometric Dances" speciaal schreef om jonge musici een verscheidenheid aan speeltechnieken voor te schotelen. Hoewel de uitgevoerde werken niet direct onder de religieuze muziek geklasseerd worden, ging er toch een gewijde sfeer van uit, in overeenstemming met de eigenheid van een eucharistieviering.Op zondag 2 juni 2013 konden we het Kortrijks gemengd koor Pro Ecclesia o.l.v Carlos Vandorpe beluisteren. Dit koor werd opgericht in 1927. Aanvankelijk was het een mannenkoor dat in zijn glorieperiode tot honderd leden telde. Vanaf 1981 werd het een vierstemmig koor, wat meer aangepast was aan de veranderde liturgie.
Ongeveer veertig koorleden spannen zich terdege in, week na week, voor de vocale inkleuring van eucharistievieringen, in de Sint-Maartenskerk en in kerken ver daarbuiten.
De zorg voor het 'liturgisch lied' gepuurd uit een meertalig repertoire blijft ons ideaal, ook bij uitvaarten en andere vieringen of zijns-momenten die mensen samenbrengen tussen hemel en aarde.
Ook het profane liedrepertoire, weliswaar beperkt, is geen onbekende en een amicale samenwerking met andere koren kunnen wij volop waarderen.
Onder leiding van de dirigent Carlos Vandorpe bracht het koor een gevarieerde selectie van liturgische gezangen. Als Kyriale werd de "Mis met volksrefreinen" van Kris Wittevrongel uitgevoerd. Daarnaast hoorden we evengoed Engelse hymnen als liederen uit Zingt Jubilate. Elk onderdeel van de eucharistie werd van een gepast muzikaal accent voorzien. Zo werd de homilie afgesloten met een korte maar krachtige hymne "Sevenfold amen", een zevenvoudig amen. Tijdens de aanbidding na de communie (naar aanleiding van sacramentsdag) zong Pro Ecclesia de prachtige hymne "Be still for the presence of the Lord" die perfect de sfeer en betekenis van deze aanbidding weet weer te geven.De palmzondagviering op 24 maart 2013 werd traditiegetrouw opgeluisterd door het Kortrijks gemengd koor Altra Voce o.l.v. Sabine Haenebalcke. Tijdens de voorlezing van het passieverhaal werden  de koralen uit de Johannespassie van J. S. Bach gezongen. Verder wordt werk uitgevoerd van Händel en Mendelssohn. Angelino Manderick speelde solo orgel en saxofoon.
Op zondag 10 juni 2012 was Chorus te gast, vierstemmig gemengd koor en orkest uit Ieper, o.l.v. dirigent Tine Devoghel. Chorus is een vierstemmig gemengd koor met een vast begeleidings-orkest. Ongeveer 40 vrouwen en 20 mannen vormen een groep vrienden die graag samen zingen en musiceren. Chorus treedt vooral op in West-Vlaanderen en heeft leden van Ieper tot Roeselare, van Poperinge tot Geluwe.
In de programmabrochure lazen we: "De uniciteit van Chorus ligt vooral in het verzorgd en stijlvol optreden van koor en orkest in "eigen-aardige" bewerkingen, wat resulteert in een sound die origineel klinkt en aanslaat bij de meeste toehoorders. Die kenmerken (keurmerken) gekoppeld aan een rijke variatie en flexibiliteit waarmee het koor, solisten en orkest de werken aanpakken, leiden tot smaakvolle optredens."
We konden vaststellen dat deze beschrijving perfect klopt. Onder de bezielende leiding van de jonge dirigente Tine Devoghel bracht het ensemble een reeks liederen van de meest uiteenlopende genres: we luisterden naar de etherische harmonieën van Enya in "Book of days", naar filmmuziek uit Forrest Gump en The Prince of Egypt, naar het sixties-popdeuntje "Happy Together", naar hedendaags klassiek met fragmenten uit de Missa Sancti Martini van Jan Decoster, naar de Onze Vader-toonzetting van Elly & Rikkert, enz. enz.
Met één rode draad: alles even stijlvol, met zorgvuldig opgebouwde arrangementen, waarbij de klankkeur van de muziekinstrumenten de perfecte afronding vormde van de koorstemmen.
Het optreden van Chorus werd door de aanwezigen bijzonder op prijs gesteld, te horen aan het applaus na de slotliederen en de positieve reacties die we tijdens de receptie achteraf opvingen.De vorige Missa Solemnis was op zondag 1 april 2012. Zoals het traditie geworden is zong het Kortrijks gemengd koor Altra Voce o.l.v. Sabine Haenebalcke de koralen uit de Johannespassie van J. S. Bach. Verder werd werk uitgevoerd van Händel, Mozart en Mendelssohn. Sopraan Lieselot Beeckaert zong de sopraansolo in het Laudate Dominum van Mozart. Benjamin Luyckx begeleidde op het orgel en speelde solo werk van Bach.


 


De vorige concertmis vond plaats op zondag 23 oktober 2011. Te gast waren Inge Zutterman, sopraan en Martijn Devos, orgel.


Inge Zutterman was voor de tweede maal te gast voor een concertmis in onze kerk. De eerste maal was in 2002 - Missa Solemnis heeft al een mooie geschiedenis achter de rug. Inge Zutterman studeerde zang en lyrische kunst aan het Brugse conservatorium en nam deel aan meestercursussen bij ondermeer Emma Kirkby. Ze treedt als soliste regelmatig op met diverse koren. In 1999 en 2002 behaalde ze eervolle vermeldingen tijdens het internationale concours "Musica Antiqua" in het kader van het Festival van Vlaanderen te Brugge. Haar repertoire omvat voornamelijk muziek uit de 17e en 18e eeuw, maar ook in het hedendaagse repertoire is zij zeer actief. Sommige parochianen hadden de stem van Inge Zutterman begin juli nog kunnen bewonderen in Ruiselede op de viering van het zilveren priesterjubileum van onze vorige pastoor Patrick Degrieck.

Martijn Devos zorgde voor de orgelbegeleiding. Hij is psycholoog van beroep, en dus geen beroepsmusicus, hij noemt muziek "een doorgedreven hobby". Een hobby die hij dan wel op een zeer hoog niveau beoefent, want het subtiel orgelspel waarmee hij de stem van Inge Zutterman ondersteunde en tot haar recht liet komen, was op zichzelf al een genot om te beluisteren.

We hoorden muziek van verschillende stijlen en perioden. Als intredelied luisterden we naar de Engelse religieuze hymne "Be still for the presence of the Lord". De sereniteit die de heldere sopraanstem en het zachte orgelspel in de kerk brachten, paste perfect bij de tekst van dit lied: "Wees stil, want de Heer, de Heilige, is hier bij ons aanwezig".
Er waren onderdelen van het gregoriaanse kyriale (Kyrie, Gloria en Sanctus), die bij veel gelovigen nog stevig in het geheugen verankerd zijn. Met eenvoudige handgebaren nodigde de soliste het volk uit om mee te zingen. De kerkgangers gingen daar graag op in.
Met haar prachtige heldere sopraanstem vertolkte Inge Zutterman een aantal schitterende melodieën, zoals het ontroerende "Gabriel's oboe" van Ennio Morricone uit de film "The Mission" (verrassend toepasselijk op deze missiezondag), of het Ave Maria van Caccini, een minder bekende componist, maar die wel voor een van de mooiste toonzettingen van het Weesgegroet zorgde. Als slotlied zong ze het Alleluia uit "Exultate, jubilate" van Mozart, een pittige en vrolijke melodie die, zoals het programmaboekje vermeldde, een prachtige afsluiter vormde om de dag goedgeluimd te beginnen. De stralende herfstzon die door de ramen viel en het gezellig ontmoetingsmoment na de viering hielpen daarbij natuurlijk ook.


Op zondag 26 juni 2011 was het Sint-Gregoriuskoor uit Izegem te gast. Het Sint-Gregoriuskoor wordt gedirigeerd door Wouter Dubois, en aan het orgel begeleid door Martine Lapeire.

Het Sint-Gregoriuskoor werd eind 19de eeuw opgericht en is verbonden aan de dekanale kerk Sint-Tillo van Izegem, waar onze dit jaar overleden oud-pastoor Jozef Decoene jarenlang pastoor-deken was.
Het vierstemmig koor, dat zong in een beperkte bezetting van een twintigtal uitvoerders, kwam in de uitstekende akoestiek van de gevulde kerk goed tot zijn recht. De hoofdmoot van hun optreden was de uitvoering van de Missa Solemnis (Plechtige Hoogmis) van Edward Mechelaere, een componist uit de Vlaamse romantische stijlperiode. Daarnaast brachten ze enkele beroemde werken zoals het Ave Verum Corpus van Mozart en de Cantique de Jean Racine van Fauré.Naar jaarlijkse gewoonte was er ook in 2011 op Palmzondag 17 april een Missa Solemnis met het Kortrijks gemengd koor Altra Voce o.l.v. Sabine Haenbalcke. Benjamin Luyckx bespeelde het orgel.

Naast de koralen uit de Johannespassie van J. S. Bach konden we ook luisteren naar "Jesus bleibet meine Freude" uit de Kantate BWV 147 van Bach, naar het Hallelujah uit de Messiah van G. F. Händel en naar orgelmuziek van Bach.Op zondag 14 november 2010 was het Waregems Klarinetchoir o.l.v. Peter Valck te gast. Ze voerden werk uit van Antonio Vivaldi, Jerry Goldsmith, Giulio Caccini, Astor Piazzolla en Piet Swerts.

Het is niet de eerste keer dat musici van de Waregemse Muziekacademie in onze Sint-Elooiskerk optreden. Begrijpelijk, want onze eigen organist Angelino Manderick doceert er saxofoon. Twee jaar geleden dirigeerde hij het Waregemse Saxofoonchoir in een concertmis. Nu was dus het Waregemse Klarinetchoir aan de beurt, een ensemble gevormd door leerlingen uit de hogere graad van de muziekacademie, oudleerlingen en enthousiaste klarinettisten uit de regio. De dirigent Peter Valck is ook al geen onbekende meer, want in de vorige concertmis konden we van zijn virtuositeit op de klarinet genieten.

Wie dacht dat er maar één soort klarinet bestaat kon hier alvast zijn muziekkennis bijwerken. Het Klarinetchoir gebruikt een hele waaier van soorten, gaande van de kleine klarinet en de gewone klarinet, over de altklarinet en de basklarinet tot de contabasklarinet. Het geheel levert dan ook een rijk geschakeerd klankbeeld op.

Ook in de keuze van de uitgevoerde werken was er veel variatie, met zowel barokmuziek van Vivaldi en Caccini als filmmuziek van Jerry Goldsmith, een werk van de Argentijnse tangovirtuoos Piazzolla, en een rapsodie gebaseerd op Jiddische volkswijsjes, van de Vlaamse componist Piet Swerts. Een rijk gamma van melodieuze werken dus, die echter wonderwel in de sfeer van de misviering pasten en er zelfs een extra dimensie aan gaven. Wie had ooit gedacht dat een stuk filmmuziek uit een science-fictionfilm tot een moment van verstilde bezinning zou leiden?

Het Waregems Klarinetchoir bestaat uit een dertigtal klarinettisten en wordt deskundig geleid door leerkracht Peter Valck van de Waregemse Muziekacademie. Het zijn leerlingen uit de hogere graad, oud-leerlingen en enkele enthousiaste klarinettisten uit de regio. Dit alles, aangevuld met de bekwaamheid, de gedrevenheid en het sociaal engagement van dirigent Peter Valck (leraar klarinet aan de academie) resulteert in een dynamisch en kwaliteitsvol ensemble. De ondersteuning vanuit de muziekacademie en ook heel speciaal de waardering van directeur Luc Dumoulin zorgen voor een niet te onderschatten meerwaarde aan het geheel.

Ze brengen een gevarieerd programma, waarin zowel klassieke muziek als sfeermuziek en hedendaagse muziek op een stijlvolle manier naar voor gebracht worden. Ze beschikken over een hele waaier soorten klarinetten gaande van de kleine klarinet, de gewone (bes-)klarinet, de altklarinet, de basklarinet tot de contrabasklarinet. De unieke sound van de klarinettengroep maakt van elk optreden een ware belevenis! Het Klarinetchoir verzorgde reeds verschillende optredens, gaande van academische zittingen tot concerten in het kader van de werking van de muziekacademie. Van 5 tot 7 november waren ze te gast op het European Clarinet Festival.De vorige concertmis was op zondag 27 juni 2010. In deze Missa Solemnis kwamen drie instrumentale solisten aan bod. Zij bespeelden het orgel, de klarinet en de saxofoon. Het orgel is natuurlijk het kerkinstrument bij uitstek, de combinatie met klarinet en saxofoon ligt misschien minder voor de hand, maar bleek een zeer geslaagde combinatie op te leveren.
De drie uitvoerders waren dan ook niet van de minste. Angelino Manderick is als titularis-orgelist van Sint-Elooi voor ons natuurlijk de bekendste, en we kregen al meermaals een staaltje van zijn virtuositeit op de saxofoon. Benjamin Luyckx is evenmin een onbekende in onze federatie. Hij bespeelde al meermaals het orgel van de Sint-Elooiskerk en is een van de jeugdige steunpilaren, op muzikaal gebied en als leider in de jongerenwerking, van de Sint-Michielsbeweging.
Peter Valck was wel een nieuw gezicht in onze concertmissen, maar zijn ruime ervaring als uitvoerder, docent en dirigent was een garantie voor een hoogstaande uivoering, die we dan ook kregen.
De uitgevoerde werken boden een ruime variatie. Johann Sebastian Bach is een vaste waarde in de concertmissen. Daarnaast werd ook werk uitgevoerd van Rachmaninoff - we herinneren ons nog de fragmenten uit zijn Orthodoxe Vespers die in de concertmis van november 2009 werden uitgevoerd. Verder was er barokmuziek van Lully en een Adagio voor klarinet van Baermann. Deze laatste componist is misschien minder bekend, maar zijn Adagio is een van de mooiste composities voor klarinet. Alle uitgevoerde werken hielden de aandacht van de talrijke aanwezigen van begin tot einde vast.
Het warm applaus bij het einde van de viering toonde dat deze concertmis door allen erg werd geapprecieerd.


 

De vorige concertmis was op Palmzondag 28 maart 2010. Het Kortrijks Gemengd Koor Altra Voce bracht zoals de voorgaande jaren de koralen uit de Johannespassie van J. S. Bach. Ook het koraal "Jesus bleibet meine Freude" van Bach, het Ave Verum van Mozart en het Hallelujah uit de Messiah van Händel werden uitgevoerd. Sabine Haenebalcke dirigeerde, Koen Cosaert begeleidde en speelde orgelwerk van Bach.

De eerste concertmis van het seizoen 2009-2010 vond plaats op zondag 29 november en kaderde in de viering van 125 jaar Sint-Elooiskerk. Te gast was het gemengd koor Coeli et Terra uit Roubaix onder leiding van Maurice Bourbon. Het koor voerde ondermeer de “Missa Ex machina” uit, gecomponeerd door dirigent Maurice Bourbon. Het kamerkoor Coeli et Terra werd in 1987 gesticht om de polyfonie uit Frans-Vlaanderen opnieuw tot leven te brengen. Het is een uitstekend koor met topzangers dat zingt zonder instrumentale begeleiding. De mis Ex machina is één van de twee “Messes franco-flamandes” van componist Maurice Bourbon. Het is hedendaagse muziek geïnspireerd door de oude polyfonie. Daarnaast zong het koor ondermeer een gedeelte van de orthodoxe vespers van Rachmaninoff en werken van Monteverdi en J. S. Bach.


Bekijk hier een terugblik op het seizoen 2008-2009.
Bekijk hier een terugblik op het seizoen 2007-2008.

De werkgroep van Missa Solemnis wordt gevormd door: Philippe Lagae, Joseph Demeyere, Angelino Manderick en Eric Dejonghe.

Met onze speciale dank aan E. H. Patrick Degrieck als stichtende bezieler van Missa Solemnis.

Met dank aan onze sponsors:

 • DECORTEAM MEULEMAN nv
  Abdijkaai 7b
  8500 KORTRIJK

 • AANNEMERSBEDRIJF WOUDENBERG NV
  Graaf Pierre de Brieylaan 21
  8200 BRUGGE

 • GROUP MONUMENT
  Oostrozebekestraat 54
  8770 INGELMUNSTER

 • MESTDAG BVBA
  stukadoorbedrijf
  Houtekietstraat 9
  8540 DEERLIJK

 • MARIUS MISPLON
  Potterijstraat 7
  8890 MOORSLEDE

 • OPTIEK HANS INGELBEEN
  Overleiestraat 63
  8500 KORTRIJK

 • APOTHEEK PATOU-PHARMA
  Overleiestraat 52
  8500 KORTRIJK

 • RENOFORT NV
  bouwspecialiteiten, vochtbestrijding
  Lindestraat 27
  8870 IZEGEM

 • STYLE COPY PRINT
  professioneel kopie- en printwerk
  Stationsstraat 4
  8500 Kortrijk

 • VANHOLLEBEKE BVBA
  centrale verwarming - airconditioning
  Neder Mosscher 15
  8500 KORTRIJK

 • GERARD VANNESTE & ZONEN
  plafonds – keukens – interieur
  Bergelen 96
  8560 GULLEGEM