125 jaar Sint-Elooiskerk

Op 1 december 2009 was het precies 125 jaar geleden dat de Sint-Elooiskerk werd ingewijd.  Om dit jubileum te vieren werden een aantal feestelijke activiteiten gehouden.

Eerst was er een concertmis op 29 november met het gemengd koor Coeli et Terra  uit Frankrijk onder leiding van dirigent-componist Maurice Bourbon. Lees er meer over op de pagina van Missa Solemnis.

Op 6 december was er de bijzonder geslaagde Sint-Elooisviering in samenwerking met ACV-metaal en VTI Kortrijk. Lees het verslag.

Van 29 november tot 20 december was er in de kerk een tentoonstelling over het kerkgebouw te bezichtigen. Aan de hand van documenten, foto’s en tekeningen werd een beeld geschetst van de oorsprong van de Sint-Elooiskerk en van de wijzigingen die in de loop der jaren aan het gebouw werden aangebracht. Ook de kunstschatten in de kerk werden historisch geduid. Naar aanleiding van deze tentoonstelling publiceerden we op deze website een aantal artikels over de geschiedenis van de Sint-Elooiskerk. Een overzicht van de prille geschiedenis van het kerkgebouw leest u hier. Op een andere pagina kunt u in enkele artikels lezen wat er de voorbije 125 jaar zoal aan het kerkgebouw werd veranderd en aangepast.

Op zaterdag 19 december kreeg het feestprogramma een prachtig muzikaal orgelpunt. Het Kortrijks Gemengd Koor ALTRA VOCE,  the Flanders Baroque Players en de solisten Hilde Coppé, Jonathan Deceuster, Philippe Defrancq en Lieven Termont, onder leiding van Sabine Haenebalcke brachten het “Weihnachts-Oratorium“ van J. S. Bach. Lees het verslag.