Overzicht van de federale kronieken

overzicht van de kronieken van
2015:   januari-maart
2014:   januari-maart  april-juni   juli-september   oktober-december
2013:   januari-maart   april-juni   juli-september   oktober-december
2012:   januari-maart   april-juni   juli-september   oktober-december
2011:   januari-maart   april-juni   juli-september   oktober-december
2010:   januari-maart   april-juni   juli-september   oktober-december
2009:   januari-maart   april-juni   juli-september   oktober-december
2008:   januari-maart   april-juni   juli-september   oktober-december
2007:   januari-maart   april-juni   juli-september   oktober-december

lees de recentste kroniek

1 april 2015

Bij de aanvang van de vasten maakte ik er u attent op dat 'wachten op iets' ook ver-wachten betekent. We gaan in de laatste rechte lijn naar Pasen toe. Hét feest bij uitstek voor alle christenen. Het aftellen is begonnen. We bevinden ons al in de Goede Week. Als voorbereiding op Pasen, beleefden we reeds in onze federatie de boeteviering en we zetten verdere stappen om federaal deze Goede Week te be-LEVEN.
(lees verder...)

8 april 2015

Genoot u ook van de mooi verzorgde diensten en vieringen in onze parochies tijdens de Goede Week?
Op zoveel verschillende momenten kwamen we samen om ons geloof te delen en te vieren. Wie dit wenste kreeg de ziekenzalving in de Sint-Elooiskerk. Vormelingen en communicanten mochten mee aan tafel op Witte Donderdag in Pius X. Het sober maal en de kruishulde op Goede Vrijdag zorgden voor een gevoel van verbondenheid met elkaar en zoveel mensen elders ter wereld. We genoten van de mooi verzorgde wake op Stille Zaterdag en op hét hoogfeest, Pasen zelf, twee mooie vreugdevolle en gezongen vieringen.
(lees verder...)

15 april 2015

Voelt u het ook? De lente is nu echt in 't land! We genoten deze week des te meer van het ontluikende groen en geel in de tuin. De vogeltjes zijn al op verkenning (en worden nauwlettend gadegeslagen door onze poes)…
(lees verder...)

22 april 2015

Waar jongeren vandaag de dag niet zo veel meer over weten is de kringloop van het kerkelijk jaar. Onze vormelingen zouden hiervan op de hoogte moeten zijn, maar misschien is dit een beetje ijdele hoop.
De kracht en sterkte van tradities is natuurlijk de herhaling en de zekerheid dat dit ieder jaar terug komt, net zoals de seizoenen… Wat als er na de lente geen zomer zou zijn? Of na de winter geen lente? Nee, dit zouden we minder fijn vinden.
(lees verder...)

29 april 2015

Meimaand, Mariamaand…
Dit doet me denken aan de traditie die ik als kind meemaakte in Izegem. Met de volksdansgroep 'Die Boose' dansten we in Brugge bij de meiboomfeesten en we gingen jaarlijks met de vormelingen en leden van de +13werking met de fiets naar Dadizele. Moedige parochianen deden de bedevaart zelfs te voet. Als kind keken we vooral uit naar de belofte om na de dienst in de basiliek naar het pretpark 'Dadipark' te mogen gaan. Maar toch.
(lees verder...)

6 mei 2015

Volgend weekend vieren alle gezinnen, het ene gezin al wat uitbundiger dan het andere, Moederdag.
Een mooi moment om diegene die ons het leven gaf en voor ons zorgde, die blessures verzorgde en later ook onze 'gekwetste ziel' troostte, eens in de bloemetjes te zetten. In de media zagen we allen een moeder in Baltimore haar gewelddadige zoon wegtrekken van een groep relschoppers. Ook dit is een beeld van een moeder die het beste met haar kinderen voor heeft.
(lees verder...)

13 mei 2015

We zijn op weg naar Hemelvaart. Een begrip dat zelfs in het Oude Testament een paar keer aan bod komt. Wij verstaan hier echter onder dat Jezus terugkeert naar zijn Vader, zoals beschreven in de Handelingen van de Apostelen.
(lees verder...)

20 mei 2015

U genoot vast van het verlengd weekend van O.L.H.-Hemelvaart en nu zijn we op weg naar Pinksteren, het slot van de paaskring waarover ik u vroeger reeds schreef.
(lees verder...)

27 mei 2015

De maand mei loopt op z'n laatste voetjes. Juni lonkt reeds. De tijd waarin onze studenten alle leerstof verder verwerken tot een voor hen verstaanbaar geheel. Klaar om te tonen aan leerkrachten, docenten en professoren dat ze rijp zijn voor een nieuw school- of academiejaar, of zelfs voor de arbeidsmarkt.
(lees verder...)

3 juni 2015

In het pinksterweekend genoten wij ten volle van de sfeer en gezelligheid in onze stad en op het grondgebied van onze federatie. Er waren kraampjes allerhande langs het water, in het Albertpark en in de binnenstad. De nieuwe reuzen deden hun intrede langs de Budabrug en er waren zelfs georganiseerde wandelingen waar we kennis maakten met de vele andere nationaliteiten en culturen in onze stad. Het is zo fijn als we die openheid in onze stad kunnen bewerkstelligen.
(lees verder...)

10 juni 2015

In de hoop u nog steeds te boeien met deze rubriek stel ik u deze week de moderator van de federale stuurgroep voor, Trees Lavens. Een enthousiaste dame uit Deerlijk, die ons vanuit de dpb (diocesane pedagogische begeleidingsdienst) leidt en begeleidt.
(lees verder...)

17 juni 2015

Vorig weekend genoten we, ter gelegenheid van Vaderdag, van een mooie dienst in de Sint-Elooiskerk met het Sint-Elooiskoor en ook in Pius X werd de viering passend opgeluisterd door BassoAlte.
De vaders werden in de watten gelegd met een kleine attentie en na de viering konden we genieten van een glaasje, een babbel, een deugddoende ontmoeting. Maar niet alleen de babbels, het gezang, nee, ook het geschreven woord verdient onze aandacht.
(lees verder...)