Overzicht van de federale kronieken
januari-maart 2015

lees de recentste kroniek

7 januari 2015

Wat me vanuit mijn opvoeding o.a. werd meegegeven was dat de kerststal, kerstboom enz. niet uit het huis mocht verwijderd worden tot de komst van de drie koningen. Gaat er bij u ook een belletje rinkelen en bent u blij dat alles dra weer op zijn plaats staat bij u thuis? Of kon u er niet aan weerstaan en staan alle spulletjes al sinds vorig weekend terug op zolder?
(lees verder...)

14 januari 2015

Januari, sedert halfweg de 16de eeuw de maand van 'Nieuwjaar vieren'. We genieten van de nieuwjaarsbrieven van kinderen en kleinkinderen, krijgen wenskaarten, mailtjes of we wensen elkaar het allerbeste via sociale media. Vaak ontvangen we zelfgemaakte kaartjes van creatievelingen of bewerkte foto's met een toepasselijke wens, maar zelden siert de kerststal nog zo'n kaart. De secularisatie dringt inderdaad verder door in onze samenleving…
(lees verder...)

28 januari 2015

Kent u de mailberichten die doorgestuurd worden naar zo veel mogelijk personen? Kettingmails of doorstuurmails worden die genoemd. Ik ben er een beetje allergisch voor. En toch was ik vandaag blij en dankbaar dat ik zo'n mail niet onmiddellijk verwijderd had. De boodschap in de mail was 'een genegen missie' of moet ik zeggen 'een gen9 missie'? Toen ik zag wie de afzender was, kon ik het gewoon niet laten de mail te openen en ik kwam uit op het bericht: "genegen.be Samen uitkijken naar het feest van Don Bosco".
(lees verder...)

4 februari 2015

Weet u nog dat ik u vorige week de tip gaf eens te gaan kijken op de website www.genegen.be om u voor te bereiden op het feest van Don Bosco? Genoot u ook van de mooie filmpjes? Of hebt u het meer voor het geschreven woord en genoot u vorig week ten volle van de week van de poëzie, met op donderdag 29 januari een heuse gedichtendag?
(lees verder...)

11 februari 2015

Nee, vandaag geen artikel of overpeinzing over Valentijn volgend weekend. Door de hartjes en cupido's in het straatbeeld en de folders in de bus zouden we nog de Wereldziekendag op 11 februari over het hoofd zien. Daarom lijkt het mij gepast eens dieper in te gaan op wat een goed en degelijk ziekenbezoek inhoudt.
(lees verder...)

18 februari 2015

De vastentijd is begonnen.
De veertig dagen als voorbereiding naar Pasen, hét belangrijkste feest van ons, christenen.
Vanwaar komt deze traditie?
(lees verder...)

4 maart 2015

De vasten is reeds twee weken bezig. U probeert vermoedelijk op uw eigen manier de 3 S'en (Stilte - Solidariteit - Soberheid) vorm te geven en u stelt dan vast dat het niet met alle drie die S'en zo makkelijk gaat. Solidariteit met wie het moeilijk heeft, dichtbij of veraf, vraagt wel een inspanning, maar is haalbaar als we er bewust aan willen denken. Soberheid lukt vermoedelijk ook: wat minder vlees, alcohol,… of nadenken over je consumptiepatroon en daarin stappen zetten om het wat soberder aan te doen. Maar met die stilte lukt het misschien niet zo goed.
(lees verder...)

11 maart 2015

Het voordeel van lid te zijn van de federale stuurgroep is dat ik zo af en toe eens een berichtje krijg waarin me gevraagd wordt “hier iets mee te doen” in de federale kroniek. Leuk toch als mensen mee willen denken wat gemeld kan worden in deze kroniek? Vanuit de Sint-Michielsbeweging kreeg ik de vraag een beetje reclame te maken voor een nieuw initiatief: 'Good words - Sint-Michielsbeweging zoekt nieuwe apostelen'.
(lees verder...)

18 maart 2015

Twee weken geleden kreeg ik van een koorlid van BassoAlte een map in handen 'met interessante boekskes van vroeger'. Ik vond het sympathiek dat de mevrouw in kwestie aan mij had gedacht toen ze de grote kuis had gedaan in haar rijke archief. Deze week had ik de tijd om eens te snuffelen in de map en ik vond er mooie illustraties en beschrijvingen van bloemsierkunst én oude tijdschriften van 'Oriëntaties voor de parochiepastoraal'. Dit tijdschrift valt maandelijks bij ons in de bus sinds ik lid ben van de parochieraad. Ik was dus verrast vast te stellen dat dit magazine reeds in de jaren '90 van de vorige eeuw bestond.
(lees verder...)

25 maart 2015

Op 24 maart is het 35 jaar geleden dat Mgr Oscar Arnulfo Romero vermoord werd. Een kleine ode aan deze grote man is hier dan ook op z'n plaats.
Hoe zat het ook alweer? Graaft u mee in het verleden of herinnert u zich de verfilming over zijn leven en werk nog?
(lees verder...)