Overzicht van de federale kronieken
juli-september 2013

lees de recentste kroniek

17 juli 2013

Onbeholpen zijn of toevallig een minder joviale verschijning hebben betekenen echter niks als je maar met jezelf in het reine bent. Want wie met zichzelf in de knoop ligt, kan zich ook niet voor anderen openstellen, met hen meeleven. Het tragische schuilt in het feit dat je niet steeds kan zien wie zichzelf aanvaard heeft. Soms gaan mensen heel erg ver om te camoufleren dat ze zich niet goed in hun vel of hun situatie voelen. Zij veinzen vrolijkheid, doen alle moeite van de wereld om populair te zijn en succes op te bouwen, gewoon om te compenseren dat de grondrelatie - die met jezelf - niet snor zit.
(lees verder...)

7 augustus 2013

Het is nog volop vakantie als je dit leest en zeker als het wordt geschreven. Elk van ons is op zijn wijze wat aan het genieten, loslaten en kan eens iets anders doen dan je gewoon bent te doen. Eind juli vonden de Wereldjongerendagen plaats in Rio. In de komende drie bijdragen volgen enkele impressies en woorden die de paus heeft uitgesproken gedurende de ontmoeting in Brazilië met de jongeren.
(lees verder...)

14 augustus 2013

Het is nog volop vakantie als je dit leest en zeker als het wordt geschreven. Elk van ons is op zijn wijze wat aan het genieten, loslaten en kan eens iets anders doen dan je gewoon bent te doen. Eind juli vonden de Wereldjongerendagen plaats in Rio. In deze tweede bijdrage over de Wereldjongerendagen brengen we de woorden die de paus sprak op de avondwake op zaterdag.
(lees verder...)

21 augustus 2013

Het is nog volop vakantie als je dit leest en zeker als het wordt geschreven. Elk van ons is op zijn wijze wat aan het genieten, loslaten en kan eens iets anders doen dan je gewoon bent te doen. Eind juli vonden de Wereldjongerendagen plaats in Rio. In deze derde en laatste bijdrage over de Wereldjongerendagen brengen we de woorden die de paus sprak tijdens de sloteucharistie op zondag. “Ga, wees niet bang en dien!” Dat zijn de drie elementen van de missionaire opdracht die iedere gedoopte heeft ontvangen, aldus Paus Franciscus in zijn homilie tijdens de WJD-slotmis op het strand van Copacabana.
(lees verder...)

28 augustus 2013

We hebben echt mogen genieten van de zomer waar de zon de hoofdrol heeft kunnen spelen. Hopelijk konden we de batterijen opladen en een tijdje de rust opzoeken of even weg gaan om 'geheeld' terug te keren. We lieten de afgelopen drie weken de paus aan het woord die sprak op de Wereldjongerendagen in Rio. Met een tekst gehaald uit de vorming van catecheten uit Latijns-Amerika vinden we het vertrekpunt voor deze editie. Het schooljaar staat voor de deur en we wensen de kinderen en de begeleiders die op onze federatie naar school gaan een goed jaar toe. Dat het je veel bij mag brengen.
(lees verder...)

4 september 2013

De vakantie is afgesloten en de tijd van welverdiende zomerrust wuiven we uit. Hopelijk kon iedereen wat van verlof genieten. Of je nu een verre reis maakte, of slechts één daguitstap of helemaal niet bent weg geweest. Met het weer hebben we zeker geluk gehad. We kregen veel aangename zonnige dagen.
Vele mensen zijn al aan de slag, zeker de mensen van de nijverheid. Het dagelijkse optrekken naar het werk en het werken zelf ben je, misschien na wat wennen, terug gewoon. Het ritme van de dagen van het werkjaar loopt weer.
(lees verder...)

11 september 2013

Paus Franciscus riep vorige week op tot een dag van vasten en gebed voor de vrede in Syrië, in het hele Midden-Oosten en in de hele wereld op zaterdag
7 september 2013. We hebben in de kerken op de federatie tijdens het weekend gebeden op vraag van de bisschop van Rome. We geven hieronder bijna integraal de tekst mee die hij uitsprak n.a.v. het Angelusgebed op 1 september met bovenstaande oproep. Zijn woorden van begrip en barmhartigheid die hij spreekt zijn een oproep voor elk van ons. Ook op onze federatie leven veel mensen van een andere origine. Een openheid naar elkaar toe en een dialoog zijn ook in ons samenleven van belang.
(lees verder...)

25 september 2013

Op de website van DPB Brugge stond onlangs een sprekend verhaal van een heel herkenbare situatie. Het draagt de titel: 'Niemand is me komen zoeken.'
(lees verder...)