Federale bijeenkomst misdienaars


Op woensdag 31 oktober was het weer zo ver! De jeugdige groep misdienaars kwam samen voor een federale bijeenkomst van ontmoeting, vriendschap en verdieping. Vier maal per jaar komen ze samen. De misdienaars van de federatie en van St.-Michiel Waregem. Wist je dat ze in totaal met 61 zijn! Ja, je leest het goed! Er zijn nog heel wat jongeren die zich wekelijks of maandelijks engageren in de eucharistie. Samen met de voorgangers en de lekengelovigen zorgen ze voor een mooie, verzorgde en gedragen viering.

In elke gemeenschap zijn een paar verantwoordelijken. Voor St.-Pius X zijn dat zr. Mia, Jan-Lukas en Caroline. Voor St.-Elooi zijn dat Jes, Jenifer en Kimberly. Voor St. Michiel Waregem hebben we Severine en Nadine en voor St.-Michiel Kortrijk zijn dat Nele, Nathalie en Gerelgoo. Zij helpen de nieuwe misdienaars om hun taak aan te leren, spreken nieuwe jongeren aan, houden tijdens de viering alles in het oog en organiseren de activiteiten vier maar per jaar. Je ziet, we kunnen rekenen op een mooie groep jonge mensen. Ook voor deze keer zaten ze samen en knutselden een mooi programma in elkaar.

Op woensdag kwamen we met 27 misdienaars samen (wat zijn er veel met een drukke agenda of die echt genieten van een weekje vakantie en er eens tussenuit trekken!) in de jongerenontmoetingsruimte van St.-Michiel. Na een eerste kennismaking of een onstuimig blij weerzien, begonnen we met het ernstige gedeelte. In 5 groepjes werd er vol ijver gezocht naar de kerkelijke feesten. En jawel hoor! Ze vonden er een hele hoop. Daarna gaf Severine een duiding rond de 4 liturgische kleuren, rood voor martelaren en Pinksteren, groen voor de tijd door het jaar, wit voor bij feesten, paars voor droevige momenten of in tijden van intense voorbereiding. Die kleuren moesten dan bij de juiste hoogdagen geplaatst worden.

Aansluitend werd de creativiteit van de misdienaars op de proef gesteld. Met penseel en de vier kleuren mochten ze op een schilderdoek dit ook uiten en daarna ook in de groep vertellen waarom ze wat geschilderd hadden. Er zijn echt prachtige dingen uitgekomen. In de verschillende groepjes werd er echt over nagedacht, samen gezocht hoe ze de verschillende kleuren met hun interpretatie op een doek konden krijgen. Ook het verduidelijken van de verschillende doeken in de grote groep was echt verrijkend. In St.-Pius X heeft Jan-Lukas het tijdens de viering op zondag aan de mensen in de kerk voorgesteld. In St.-Michiel vertelden de misdienaars het al door aan de afwezigen. Hopelijk kunnen jullie ook nog delen in hun creativiteit en in hun gelovige zoektocht.

Na het inhoudelijk gedeelte was er uiteraard ook een ontspannen deel, het zijn toch jongeren die in vuur en vlam staan. Met zijn allen naar de bowling. Na enig zoeken om groepjes te vormen (eigenlijk hadden we allen samen moeten kunnen spelen, maar helaas, praktisch is dat niet mogelijk) werd er stevig met de bollen gegooid. Bij de een ging het al wat beter dan bij de ander, maar dat kon de pret niet bederven. Wat hebben we een plezier gehad. Na dit alles waren in het St.-Michielshuis nog hotdogs en drankjes om samen van te genieten en te smullen. We konden spelen op de biljart en ook volop bijpraten.

We mogen oprecht tevreden zijn met die toffe bende jonge gasten, die durven uitkomen voor hun geloof en zich nog willen inzetten voor kerk en maatschappij! We hopen dat de groep die er nu is, trouw verder zet en dat er ook dit jaar nog een aantal nieuwe jongeren bijkomen. Ook zullen er nog enkele van de oudste misdienaars aangesproken worden om in het dragende groepje te komen en zo de verdere werking te verzekeren. Ze verdienen allen een grote pluim!